onsdag 25 februari 2015

Snittar med varmrökt lax och honungsmarinerad jordärtskocka

Det finns en stor fara med dessa snittar och det är att man inte orkar äta någon förrätt eller varmrätt. En härlig balans finns mellan den salta och feta laxen mot den krispiga och syrliga jordärtskockan. En garanterad kanonstart på festen!


Snittar med varmrökt lax, ca 30 st
6 tunna skivor danskt rågbröd
350 g varmrökt lax
2 msk hackad saltgurka
2 msk finhackad rödlök
1/2 dl finhackad dill (fryst går bra)
3/4 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1/2 msk citronsaft

Marinerade jordärtskockor
250 g jordärtskockor
2 msk citronsaft
1 msk honung
1 msk rapsolja
3 msk vatten
2 msk finhackad gräslök
salt och nymalen svartpeppar
Gräslök till garnering

Skär bort kanterna på brödet och skär i små fyrkanter. Skala jordärtskockorna och skär i tunna skivor. Låt marinera i en blandning av citronsaft, honung, rapsolja, vatten, finskuren gräslök och lite salt.

Blanda saltgurka, rödlök, dill, majonnäs, citronsaft och crème fraiche. Dela laxen med fingrarna till mindre bitar och vänd ner försiktigt i blandningen. Smaka av med salt och peppar.

Lägg lite laxröra på varje brödbit, toppa med jordärtskockorna och garnera med färsk gräslök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar