onsdag 16 juli 2014

Laxcheesecake med dill, citron och löjrom

Klassikerna på sillbordet byter jag inte ut i första taget. Dock kan det vara roligt med uppstickande gästspel som kompletterar de gamla trotjänarna. Här ett enkelt sätt att sätt lite stil på sommarmiddagarna. Grundreceptet kommer från ICA.



Laxcheesecake
8 skivor kavring
75 g smör
300-400 g kallrökt lax
4 hårdkokta ägg
500 g kvarg, 10%
1 kruka dill
1 liten citron
4 gelatinblad
salt och peppar

Garnering
70 g löjrom, gärna från Kalix
15 cm gurka
4 skivor citron
några kvistar dill

Smula kavringen för hand eller i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut i snäppform, ca 20 cm i diameter. Blötlägg gelatinbladen. Hacka äggen. Skär laxen i tärningar. Hacka dillen, spara några kvistar till garnering. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Blanda lax, dill, 450 g kvarg, ägg, saften och skalet från citronen. Smaka av med salt och peppar. Värm gelatinbladen med resterade kvarg och vänd ner i laxblandningen. Fördela blandningen över kavringsbotten, täck med platsfolie och låt stå i kylen över natten eller minst 6 timmar. Garnera med hyvlad gurka, citron, löjrom och dill.

torsdag 3 juli 2014

Ugnsbakad rabarber, vaniljglass och kaksmulor

Ibland är det enkla det goda. Rabarber står sig bra helt på egen hand, inget krångel behövs. Om man är noggrann ska man välja så röda och späda stjälkar som möjligt, det kommer ge kompotten en fin rödrosa ton.


Bakad rabarber, 4 portioner
5-6 små späda rabarberstjälkar
1 dl socker
4 bondkakor
vaniljglass
citronmeliss till garnering

Skär rabarbern i tunna skivor och lägg i en ugnsfast form. Strö över sockret och baka i ugn till de är helt mjuka, ca 15 min på 150 grader. rör ihop rabarbern med en stor sked till en kompott. Smaka av med eventuellt mer socker. Servera med vaniljglass, kaksmulor och citronmeliss.