onsdag 12 september 2012

Makaronipudding / makaronilåda

Sällan kan så få ingredienser bli en så god rätt. Man kan blanda i lite vad man vill i sin makaronipudding, men en tips är att steka grönsaker innan man ställer in lådan i ugnen. Om inte, riskerar man att få en vattnig pudding med sladdriga grönsaker. Min favorit innehåller kryddkorv för att få lite extra smak, men det blir också fantastisk gott med fläsk eller bara grönsaker.


Makaronipudding,  4-5 personer
4 dl makaroner
500 g kryddkorv, t ex chorizo
1/2 purjolök
1/2 gul lök
3 dl riven lagrad ost, t ex prästost
4 ägg
4 dl mjölk
smör till stekning
salt och peppar

Koka makaronerna 1 min kortare än anvisningen på paketet. Hacka lök och strimla purjolök, stek till fin färg i lite smör och salta och peppra under tiden. Var noga med att steka löken ordentligt så att den inte vattnar av sig i puddingen senare. Skär korven i mindre bitar och stek även den till fin färg i lite smör. Blanda makaroner, lök samt korv och varva med ost i en smord ugnsform. Blanda ägg och mjölk, krydda med salt och peppar. Häll stanningen över makaronblandningen. Grädda i ugn 30-40 min på 200 grader varmluft.

Till servering
Brynt smör el. ketchup beroende på tycke och smak
Blandsallad

onsdag 5 september 2012

Grillad röding med vitvinsstuvad fänkål

På den sommarsköna restaurangen Djurgårdsbrunn i Stockholm smakade jag röding i kombination med fänkål en varm julikväll för många år sedan. Den följde efter en ljuvlig räkcocktail och fick mig snabbt att sluta glo på de humrar servitörerna bar omkring på och som jag börjat ångra att jag inte beställde. Bättre sent en aldrig kommer här min variation på smakerna. Vad sugen jag blev på räkcocktail...


Grillad röding, 4 personer
2 hela rödingar à 600 g, eller 4 rödingfiléer med skinnet kvar
2 fänkålshuvud
8 morötter
4 schalottenlökar
2 champinjoner
ett knippe persiljestjälkar eller 1msk hackad persilja
2 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
1 krm timjan
smör till stekning
salt och peppar

Till servering
citron
ev. kokt färskpotatis
fänkålskvistar till garnering

Filéa fisken men behåll skinnet på. Om du inte vet exakt hur man gör sök på YouTube, där kan man lära sig allt man behöver veta om att filéa fisk. Lättast går det om du har en filékniv men det fungerar också med en vass kockkniv. Salta och peppra sidorna och låt dem vila några minuter. Skär fänkålen i strimlor, men spara kvistarna till garnering. Skala och skär morötterna i smala stavar. Stek morötter och fänkål några minuter i smör, salta och peppra under tiden. Smaka av så att det fortfarande finns ordetligt med spänst kvar i grönsakerna. Finhacka schalotten och champinjoner och bryn i smör till de precis börjar få färg. Tillsätt därefter vin, persiljestjälkar och timjan (har du inga stjälkar kan du lägga hackad persilja i en tekula och ha i såsen). Låt puttra några minuter, häll sedan i grädde och koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och håll varmt. Grilla fisken på skinsidan på medelvärme på kolgrill eller i pannan till precis genomstekt (ett lock hjälper till att få fisken genomstekt både på grill och i pannan). Blanda till sist sås och grönsaker och servera direkt på varma tallrikar.