tisdag 17 januari 2012

Köttbullar

Vad skall man säga om köttbullar? Finns det någon som inte gillar dem? Gör en dubbel eller trippel sats och frys in när ni ändå är igång. Antingen äter man dem med tillbehör som föreslås nedan, alternativt en mer familjevänlig servering med stuvade makaroner och ketchup. Var inte rädd för att ge dem en mörk stekyta, då blir det extra gott!


Köttbullar, 4 port
500g blandfärs
1 mosad kokt potatis
1/2 dl ströbröd
1/4 dl grädde
1/4 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk socker
1 msk konc. kalvfond
1/2 msk soja
1 liten gul lök
salt och peppar
smör till stekning

Blanda grädde, mjölk, ströbröd och ägg och låt svälla 5-10 min. Riv löken på rivjärn och blanda tillsammans med övriga ingredienser i en bunke. Krydda med salt & peppar och provstek en liten bit av smeten för att kontrollera kryddningen. Rulla till bullar (det blir lättare med lite vatten på händerna) och stek i ordentligt med smör till fin färg på medelvärme. Skär itu en köttbulle och och kontrollera att den är genomstekt.

Till servering
Potatismos eller kokt fast potatis
Gräddsås
Pressgurka
Rårörda lingon


2 kommentarer:

  1. Ramlade in av en slump, fantastiskt inspirerande blogg!

    SvaraRadera
  2. Hej Erik!

    Tack! Kul att du gillar den. Om du har förslag på några rätter du gärna ser recept på är det bara att hojta till.

    SvaraRadera